O stowarzyszeniu PDF Drukuj

Stowarzyszenie Wspierania Rozwoju Powiatu Człuchowskiego powstało 10 lipca 2000 roku z inicjatywy radnych Rady Powiatu, pracowników Starostwa Powiatowego i przedstawicieli samorządów lokalnych z terenu powiatu człuchowskiego.

Inicjatywa utworzenia organizacji wspierającej rozwój powiatu człuchowskiego zrodziła się w lipcu 1999 roku w trakcie opracowywania Partnerskiej Strategii Rozwoju Powiatu Człuchowskiego, gdzie analizując szanse rozwoju powiatu dostrzeżono je w organizacji pozarządowej zrzeszającej szerokie przedstawicielstwo mieszkańców powiatu.

Stowarzyszenie dostrzegło szanse rozwoju powiatu w postawieniu na edukację jej mieszkańców, szczególnie młodzieży, wspieranie rozwoju MSP oraz wykorzystanie walorów krajobrazowych i przyrodniczych dla rozwoju turystyki i agroturystyki.

4 września 2000 r. na I Walnym Zebraniu Członków Stowarzyszenia powołano Powiatowy Fundusz Stypendialny, który uzyskał poparcie miejscowych samorządów gminnych jako głównych donatorów. Celem Funduszu jest materialne wsparcie dla uczniów osiągających dobre i bardzo dobre wyniki w nauce oraz będących w trudnej sytuacji materialnej lub rodzinnej, tak, by kontynuowali oni naukę. Stowarzyszenie uzyskało dotację z Fundacji im. Stefana Batorego w wysokości 40.000 zł oraz otrzymało nagrodę w konkursie Liga Inicjatyw Powiatowych w wysokości 10.000 zł dla najlepszej inicjatywy w dziedzinie edukacji.

Obecnie Powiatowy Fundusz Stypendialny współpracuje nadal z Fundacją im. Stefana Batorego, Fundacją Edukacyjną Przedsiębiorczości oraz Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce.

Siedziba Stowarzyszenia mieści się w Człuchowie przy ul. Wojska Polskiego 5, tel.59 834 34 61

Adres poczty internetowej: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

UWAGA!

W roku 2010/2011 wstrzymane zostały do odwołania stypendia dla studentów z powodu braku środków.

Realizowany jest na dotychczasowych zasadach program stypendiów dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych ( wspólnie z Fundacją im. Stefana Batorego) oraz program stypendiów pomostowych dla studentów pierwszego roku wspólnie z Fundacją Edukacyjną Przedsiębiorczości.